koeientop
button-mailonsbutton-fbYouTube-logo-full color

Het vee


Het vee

Jongveeopfok

De kalfjes worden geboren in de afkalfbox ruim in het stro en verhuizen dan naar een eenlingbox waar ze 2 dagen volop biest en 5 dagen kunstmelk krijgen. Daarna verhuizen ze naar de groepshokken met veel ruimte en schoon stro waar kunstmelk gevoerd wordt met een automaat om zo goed mogelijk naar de behoefte van elk individueel kalf te voeren. Ook hebben de kalveren beschikking over smakelijk hooi en onbeperkt krachtvoer.

Na een maand of 4 gaan de kalveren naar de ligboxjes in de jongveestal. Ze krijgen hier een rantsoen met hooi, kuil en maïs aangevuld met krachtvoer. Vanaf een maand of 8 worden de kalfjes/ pinken op roosters met ligboxen gehuisvest. Ze krijgen vanaf een maand of 10 geen krachtvoer meer, alleen ruwvoer (kuil en soms een klein beetje maïs). Vanaf 13 maanden worden de eerste pinkjes geïnsemineerd. Ze verhuizen dan ook naar de nieuwe jongveestal met ruimere boxen en looppaden. Ze blijven in deze stal tot een paar weken voordat ze afkalven.

Droogstand

Aan het eind van de lactatie worden de koeien drooggezet; dit is een rustpauze van een kleine 2 maanden voordat de koe moet kalven en weer volop melk gaat produceren. Om het risico op uierontsteking te verkleinen worden de koeien zoveel mogelijk drooggezet bij een productie onder de 15 kg melk per dag.

Afkalven

Het afkalven gebeurt in een grote afkalfbox waar ruimte is voor een behoorlijk aantal koeien. Het is een schoon en ruim hok waar de koeien zonder stress en zeer hygiënisch kunnen afkalven. Een groot deel van de koeien en ook pinken brengt het kalf geheel zelf ter wereld.  Bij sommige gevallen wordt er assistentie verleend om kalf en koe gezond door de geboorte heen te krijgen. Wel houden we vrijwel de hele dag en nacht een oogje in het zeil en zijn er camera's om van afstand de afkalvingen te kunnen volgen zodat er snel ingegrepen kan worden wanneer er complicaties zijn. Als de koe na het kalven fit is gaat ze naar het grote strohok in de nieuwe melkveestal en gaat het kalf naar een eenlingboxje in de kalverstal.  

Na het kalven gaat de koe weer met de rest van de koeien uit het strohok door de melkstal. De eerste 3 melkmalen zijn nog (deels) voor het kalf, daarna gaat de melk in de tank. De afgekalfde koeien mogen nog een tijd  bijkomen in het grote strohok. Als ze zich goed voelen gaan ze bij de zorgkoeien; een kleine groep koeien waar extra toezicht op wordt gehouden en waar ze zich makkelijker kunnen handhaven. Na een aantal dagen of soms weken gaat de koe naar de grote groep koeien in een van de 2 melkveestallen en verblijft daar als ze goed gezond blijft de rest van de lactatie.

Melkwinning

Er wordt sinds februari 2014 gemolken in een draaimelkstal (type binnenmelker) van DeLaval.

In deze melkstal worden alle koeien twee keer per dag gemolken. 's Morgens wordt er gemolken van half 4 tot half 7 en 's middags van 3 tot 6. Elke koe staat ongeveer een 25 minuten per dag in de melkstal. De koe krijgt bij binnenkomst eerst een portie krachtvoer, de hoeveelheid verschilt per koe, en daarna worden de spenen door de melker schoongemaakt. Als de spenen schoon zijn duurt het nog ongeveer een halve minuut voordat de melker het melkstal aansluit. Dit is om de koe tijd te geven de melk te laten “schieten”. In de tussentijd gaat de melker door met het schoonmaken van de volgende koeien. De meeste koeien hebben een melktijd van een minuut of 5/6, als de melkstroom onder een bepaald niveau komt wordt het melkstel er automatisch afgehaald. Aan het einde van de carrousel gaat de koe dan via de terugloopgang automatisch de stal weer in. In de terugloopgang worden de spenen van de koe gesprayd met een desinfecterende vloeistof om de spenen te beschermen tegen ziekteverwekkers. Ook gaan de koeien door een voetenbad waar de klauwen schoon en gezond gehouden worden. Mocht een koe extra aandacht nodig hebben (pedicure, controle door dierenarts etc.) dan kan ze automatisch worden gesepareerd naar de “separatieruimte”.

Huisvesting

De koeien in de nieuwe stal hebben de beschikking over vrijligboxen met kunststof boxafscheidingen, waar ze erg comfortabel in kunnen liggen en geen belemmeringen van ondervinden. In deze box liggen ze op een rubberen matras met daarbovenop een laag bio-bedding gemengd met lavameel. In de oude stal beschikken de vaarzen (koeien die 1 keer gekalfd hebben) over traditionele ligboxen met voldoende kop- en ligruimte. Ook hier ligt een rubberen matras die wordt ingestrooid met bio-bedding en lavameel. De looppaden in de nieuwe stal, melkstal, terugloop en wachtruimte zijn volledig van rubber waardoor de klauwgezondheid en het natuurlijke gedrag van de koeien bevorderd wordt. Er rijden twee robots door de stal om de looppaden schoon te houden, ook dit komt de hygiëne en klauwgezondheid ten goede.

In de oudere stal lopen de koeien op betonroosters en een betonnen sleuvenvloer. Deze vloeren zijn minder comfortabel dan vloeren met rubber. Hier worden de vloeren schoon gehouden met een roosterschuif.

Fokkerij

Alle koeien en pinken op het bedrijf worden drachtig gemaakt door middel van kunstmatige inseminatie. Er zijn om veiligheidsredenen geen stieren aanwezig op het bedrijf. Er worden zowel fokstieren als jonge stieren (proef- of genomics-stieren) gebruikt om de volgende generatie koeien te verkrijgen. De doelstelling bij de fokkerij is om een probleemloze koe te fokken met goede melk- en eiwitproductie, goed beenwerk en een hoge levensproductie en levensduur.

Stieren die in het verleden veel gebruikt zijn zijn o.a.: Very, Tops, Amos, Sunny Boy, Blackstar, Labelle, Jabot, Cash, Laurenzo, Nevada, en O-Man. De laatste jaren zijn o.a. gebruikt: Support, Paramount, Mascol, Legend, Impuls, Pilot, Climax, Cricket en Big Winner. Ook worden er dochters gemolken van genomic-stieren als Atlantic, Sunrise en Camion.
Momenteel worden er naast een aantal genomics-stieren o.a. gebruikt: Persuader, Twist, Atlantic, Levi en Goldmar.

Bij het menu foto's kunt u een aantal van onze favoriete koeien uit verleden en heden bekijken.